sunnuntai 1. helmikuuta 2009

FWB:sta Hannoveriin

Eilen, tammikuun viimeisenä päivänä pidettiin Suomen Hannover-yhdistyksen perustamiskokous Ypäjällä. Oletan ainakin näin tapahtuneen. Yhdistyksen puuhaihmisinä toimivat kadehdittavan aktiiviset ratsuhevoskasvattajat. On hienoa, että jollakin löytyy vielä energiaa kasvatukseen liittyvään yhdistystoimintaan jokapäiväisen hevostelun lisäksi. Kaikenlainen tiedon hankinta ja sen mahdollistaminen esimerkiksi koulutusten sekä opintomatkojen muodossa on pelkästään suomalaista ratsukasvatusta edistävä asia. Joten onnea ja menestystä Suomen Hannover-yhdistykselle!

En voi kuitenkaan olla ihmettelemättä sitä, että Hannover-yhdistyksen perustajajäseniin lukeutuu viimevuonna Suomen ratsujalostusliiton (RJL) hallitukseen valittu Helena Niiranen. Totta kai, on hyvä asia, että Suomen ratsujalostuksen kannalta merkittävässä asemassa oleva ihminen on kiinnostunut FWB:n ulkopuolisista asioista, laajemmalla sektorilla. Mutta Hannover on kuitenkin Suomessa FWB:n kanssa kilpaileva kantakirja, ja RJL on FWB:n etu- sekä rotujärjestö.

Siksi Niirasen aktiivisuus uudessa Hannover-yhdistyksessä herättää Tätiratsastajassa hieman hämmennystä. Pitäisikö se tulkita RJL:n virallisena tukena ja hyväksyntänä kaikille Suomessa olemassa oleville ja tuleville ratsuhevoskantakirjoille? Vai onko niin, että edes RJL:n hallituksen jäsenet eivät enää usko FWB:iin mahdollisuuksiin? Pohtia voi myös sitä, onko Niirasen Hannover-aktiivisuus henkilökohtainen kannanotto RJL:n toimintaa kohtaan, sillä mikä liekään yksittäisen jäsenen vaikutusmahdollisuus ko. yhdistyksessä. (Kiitos ja anteeksi, että tätiratsastaja jälleen kerran löysi sisäisen mattieskohytösensä :)).

Suomessa on nyt sitten mahdollisuus kantakirjata ratsuhevosensa ainakin FWB-, Oldenburg-, KWPN-, Trakehner- sekä Hannover-kantakirjoihin. Korjaa jos olen väärässä. Se on pelkästään hieno asia, että valinnan mahdollisuuksia on. Tulevaisuus näyttää, osoittautuuko keski-eurooppalaisiin kantakirjoihin liittyminen kasvattajalle taloudellisesti kannattavammaksi kuin kotimaisessa FWB:ssä pysytteleminen. Ajatuksena siis on, että esim. Hannover menee paremmin kaupaksi kuin FWB. Luulenpa kuitenkin että Suomessa syntynyt Hannover on samanlainen kummajainen Euroopassa kuin FWB:kin. Hyvälle hevoselle löytyy aina markkinat edusti se sitten, mitä tahansa kantakirjaa: Hyvän tilastonkin saa kaupaksi hyvään hintaan.

Mielestäni uusia mahdollisia markkinakanavia tärkeämpi asia FWB:n kanssa kilpailevissa kantakirjojen rantautumisessa Suomeen on se, että niihin on mahdollista saada hevosia, joita FWB ei hyväksy. Esimerkkitapauksena voidaan pitää Osmiumia. Olisihan se suorastaan noloa, että ne olisivat jääneet täällä koto-suomessa tilastoiksi. Eikä tätiratsastaja olisi halunnut Larsonkaan jälkeläisiä tilastorekisterissä nähdä.

Ei kommentteja: