sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Kaarina Böckmannia ei noteerata Suomen ratsastusjournalismissa

Tätiratsastaja on päättänyt laajentaa kirjoitustensa aihepiiriä. Hän lukee joka ikinen perjantai Hevosurheilu-lehden. Ja tädistä tuntuu kovasti siltä, että lehden ratsastusosiosta hänellä olisi joskus jotakin kommentoitavaa. Niinpä täti päätti aloittaa Hevosurheilun ratsastus-juttujen kommentoimisen viikoittain. Seuraavassa ensimmäinen juttu:

HU 21.11. 2008 otsikoi ”Kaarina Böckmann Saksan ranking paras suomalainen”. Jutussa kerrotaan, että Kaarina on Saksan ranking-listan menestynein suomalainen ratsastaja, mutta hänen menestystään ei noteerata Suomessa. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että esim. Terhi Stegarsista kirjoitetaan paljon mutta Kaarina Böckmannista ei mitään, vaikka Kaarina on tällä hetkellä ensin mainittua menestyneempi Saksassa. Miksi näin?

Viestinnän alan ihmisenä tiedän, että palstatilaa saa se, joka markkinoi itseään ja haluaa julkisuuteen. Esim. juuri Terhillä on taloudellinen intressi työntää itseään suomalaisten ratsastajien tietoisuuteen valmentajana ja ratsuttajana. Mitä enemmän hänestä kirjoitetaan, sitä tunnetumpi hän kotimaassaan on. Tästä luonnollisesti seuraa kotimaisten toimeksiantojen (ratsutus, valmennus) kasvua. Terhi Stegars on itse aktiivinen median suhteen ja ts. tiedottaa asioistaan Suomen suuntaan. En minä toki tästä Terhiä moiti, näinhän ne markkinat toimivat; julkisuus ja esillä olo lisäävät tuotteen tunnettuutta ja menekkiä.

Mitä tekee Kaarina? Häntä ei ehkä voisi vähempää kiinnostaa, mitä hänestä Suomessa kirjoitetaan vai kirjoitetaanko ylipäätään yhtään mitään. Kaarinan elämä ja työ ovat olleet jo kymmeniä vuosia Saksassa, eikä hän siten tarvitse kotimaista mediaa mihinkään. Hänen asiakassuhteisiinsa tai menestymiseensä ratsuttajana ei vaikuta se, mitä Suomessa hänestä kirjoitetaan tai jätetään kirjoittamatta. Kaarina on varsin vaatimaton ja työteliäs ihminen. Hänen suoraviivaiseen tapaansa toimia ei edes kuulu pyrkimys miellyttää mediaa tai kotimaista yleisöä. Hän pyrkii vain ratsastamaan ja voittamaan. Se pitää saksalaiset asiakkaat tyytyväisenä, se riittänee hänelle. Ai, mistäkö minä sen tiedän?

Tutustuin henkilökohtaisesti Kaarinaan ja hänen perheeseensä 1990-luvulla ollessani töissä Klövensten Reitshoffissa. Kaarinan ja hänen miehensä olivat tuolloin molemmat ”Klövarin” ratsuttajina. Kaarina menestyi jo siihen aikaan Saksassa Intermediaire II -tasolla hevosellaan Marceto.

Niin minusta on hieman kaksinaismoralistista, että Hevosurheilun toimittaja Margit Ticklen ihmettelee, ettei Böckmannia noteerata Suomessa. Toimittaja kuitenkin hyvin tietää, miten media toimii sekä miten ja millä keinoin jutut lehteen päätyvät. Hyvä kuitenkin, että edes tällä kertaa Kaarinan Böckmannin ranking-tulos oli jostain putkahtanut toimittajankin löydettäväksi.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei,

Terhi Stegars on Saksan kansallisen koluratsastuksen ranking listalla tänä vuonna (2008) paras suomalainen sija 143 (pisteet 10322), Kaarina Böckmann sija 663 (2162 pistettä).
tulokset löytyvät www.pferd-aktuell.de sivuilta.

Tarja Juvonen

Marika PP kirjoitti...

Moi Tarja,

Kiva että joku joskus käy täällä kommentoimassa. Palautetta on aina mukava saada.

Huomasin kyllä jutun kirjoittamisen jälkeen, että näin kävi tänä vuonna. Pointtina kuitenkin oli se, että useana vuonna suomalainen ranking-ykkönen on ollut Kaarina. Mutta kuten kirjoitin Kaarina ei ole kovin kaupallinen täällä päin Eurooppaa.