torstai 1. tammikuuta 2009

Se en ollut minä!

Uskokaa nyt jo, se en ollut minä! Näin vakuuttelee Hevosurheilun 31.12. kirjoitus Markus Lindblomista. Kirjoitus käsittelee yleisesti suomalaista ratsukasvatusta mutta jutun ”pointti” on selvä: Markus Lindblom haluaa pestä kätensä nyt tänä vuonna voimaan tulleiden oripäivien uudistuksista. Hän sanoo jutussa ”ei” uudistuksille, koska hänen mielestään entisessä systeemissä ei ollut mitään vikaa.

Lindblomin vakuuttelu vanhan systeemin toimivuudesta tuntuu lähinnä kornilta, sillä selvää on että Lindblom kuuluu Ratsujalostusliiton vaikutusvaltaisimpiin taustavaikuttajiin. Ja on todellakin selvää, että hän on ollut tietoinen ja vaikuttamassa ainakin taustalla nyt voimaan tulleisiin uudistuksiin. Lindblom tuntuu haluavan vakuuttaa lukijan siitä, etteivät uudistukset tulleet siitä syystä, mitä tapahtui Lindblomin hevoselle viime vuonna suorituskyvyn testissä.

Onhan se melkoinen yhteen sattuma, että juuri viimevuotisen tapahtuman jälkeen testejä muutetaan, kun niitä olisi pitänyt ja voinut muuttaa aikoja sitten. Kertauksen vuoksi: Lindblomin Quali Quanti ei toiminut testiratsastajansa alla ja oli haluton yhteistyöhön. Testiratsastaja ei halunnut jatkaa mahdotonta tehtävää. No, Quali Quanti hyväksyttiin kuitenkin. Lindblom syyttää jutussa levotonta, liikehtinyttä yleisöä. Minun silmiini (olin paikalla) Quali Quanti oli valmistelematon. Oman ratsastajansa alla se ei näyttänyt yhtään sen valmistellummalta. Edes kuski ei päässyt kyytiin ilman avustajia, vaikka säännöissä nimenomaan sanotaan, että selkään on mentävä ilman kiinnipitäjää.

Quali Quanti hyväksyttiin ja oritesti muutettiin täksi vuodeksi niin, ettei testiratsastajaa enää ole koulukokeessa estehevosille ja päinvastoin. Ei ihme että Lindblomilla on tarve puolustaa vanhaa systeemiä. Muuten näyttäisi pahalta.

Uudistus tulee joka tapauksessa tarpeeseen oli se sitten tapahtunut herra Lindblomin myötävaikutuksella tai ei. Toivon hartaasti, että jalostukseen hyväksytään näin enemmän oreja. Ainoastaan Suomessa astuvien ja myös edullisten orien määrää kasvattamalla myös syntyvien varsojen määrän on mahdollista lisääntyä. Kyllä, olen todella sitä mieltä, että suuresta määrästä tulee suuremmalla todennäköisyydellä huippuja.

Ei kommentteja: