perjantai 23. tammikuuta 2009

Lama latistaa vuoden 2009 oripäiviä

Tätiratsastaja täällä taas tutkailee Hevosurheilun perjantainumeroa 23.1.2009. Muutama numero ehti mennä ohi, kun tädin oli keskityttävä kirjoittamaan oikeita juttuja oikeisiin lehtiin. Tämä täällä on siis pelkkää hölynpölyä ;).

Mutta asiaan. Tänään HU:ssa julkaistiin lista vuoden 2009 oripäiville ilmoitetuista oreista Reiska mukaan lukien. Jotenkin listan lukemisesta tuli aika juhlava tunne: minun, harrastelijakasvattajan, varsani nimi luki listassa. Sinä lukijani, saatat ajatella, että eihän tuolle listalle pääsemiseksi vaadita kuin ilmoittautuminen. Siinä oletkin täysin oikeassa. Ei vaadita muuta. Olen kuitenkin käynyt läpi oman kasvattajan kiirastuleni ja pohtinut todella, onko minun omassa puska-metsä-pelto-amatööri-orivarsassani mitään sellaista, minkä orilautakunta haluaisi nähdä parin minuutin ajan. Päädyin siihen, että kyllä siinä ainakin minuutiksi katsottavaa riittää.

Monista radiossa ja tv:ssa pyörineistä "Älä ruoki lamaa"-mainoksista huolimatta lamaa ruokitaan tänä vuonna oripäivillä oikein kunnolla: viime vuoden ennätysoripäivistä tiputusta tulee roimasti. Kun vuonna 2008 oripäiville ilmoitettiin lähes 60 oria, tänä vuonna ilmoittautuneita on vaivaiset 21 oria. Määrä on kutistunut kolmannekseen.

Nyt kannattaisi arvoisan orilautakunnankin osallistua laman taltutustalkoisiin ja hyväksyä mahdollisimman monta kotimaassa astuvaa oritta. Se nimittäin on selvä, että ulkomaisten siirto-oriitten käyttö tulee tänä vuonna romahtamaan. Edulliset, kotimaiset oriit voisivat hieman paikata muuten synkkää tilannetta. Jos tarjolla on oikeasti edullisia vaihtoehtoja, joissa muut kulutkaan eivät nouse tähtitieteellisiksi, voidaan puoliveriratsuvarsojen syntyvyys taata vuonna 2010 edes jollain tasolla.

2 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Eipä taida olla lama, joka niitä oripäiviä latistaa, vaan se muutos, että hyväksytyt 3-vuotiaat pitää esittää ratsain. Ainakin olen kuullut monien kasvattajien ajattelevan, että siinä kohden kynnys on liian korkealla.Myös omat kasvattini ratsutan mieluusti hieman myöhemmin. Lisäksi nyt ei ehkä ole enää niin suurta eroa, esittäkö oriinsa 3-vuotiaana esitarkastuksessa, vai ottaako vuoden lisäaikaa ja tähtää oritestiin. Mutta kovasti tsemppiä karkeloihin! Itse pidän katsomossa peukkuja teidän Reiskalle.

Marika PP kirjoitti...

Osuit kyllä varmasti naulankantaan noiden 3-vuotiaiden oriiden kohdalla. Luultavasti tuo ratsastuskoe on liikaa monelle, ja vaikea se on myös meille, jos niin pitkälle onnistuisi testissä pääsemään.

Täällä Suomessa varsat syntyvät myöhemmin ja kehittyvät hitaammin, joten suoraan näitä keskieurooppalaisia systeemejä ei voi tänne Pohjolaan ottaa. Suomalainen kolmivuotias ei yleensä ole vielä maaliskuussa kovin pitkälle ratsastettu eikä mielestäni pidäkään olla.

Minä ajattelin niin, että polle on siinä vaiheessa tuon ratsastuksen suhteen kuin ja sillä mennään, vaikka sitten sinne syteen ja saveen.

Mutta kyllä tuo vanhempien oriiden tarjontakin aika pieneltä näyttää, ymmärrettävästi. Talouden heikkenemisen myötä ei moni oriinpitäjä uskalla ottaa riskiä ja tuoda oriita muualta. Onneksi sentään ainakin Anne Niemeltä on uskallusta löytynyt.

Kiitos tsempeistä. Niitä tässä todella tarvitaan. Välillä kaduttaa moiseen sirkukseen lähteminen, mutta toisaalta taas joskus se on täältä maaltakin uskallettava lähteä maailmalle.