lauantai 12. heinäkuuta 2008

Pääntautia orilaitumella!

Kävimme tänään orilaitumella katsomassa Reiskaa ja Tomppaa. Oli todellinen onni, että kävimme, sillä huomasimme kauhuksemme lähes jokaisen varsan yhdeksästä sairastavan pääntautia. Tompalla ja Hannan toisella varsalla Matilla oireet olivat ehkä pahimmat: sierainvuotoa ja molemmat vaikuttivat melko noopeilta. Kuitenkin lähes jokaisella varsalla oli yksi tai useampi paise leuan alapuolella, joten sairastapauksia hoidettavaksi on odotettavissa lisää.

Onneksi varsat ovat saaressa eristyksessä, joten ne eivät pääse levittämään tautia eteenpäin. Toisaalta saari myös tekee hevosten lääkinnästä hieman haasteellista venematkoineen päivineen. Olemme vielä tänään menossa mittaamaa ainakin noopeiden oriiden kuumeet ja ilmeisesti antamaan niille tulehduskipulääkettä Hyvinkään eläinsairaalasta saatujen ohjeiden mukaisesti. Myös Hanna eläinlääkärinä on tulossa mukaan lääkitsemään hevosia.

Kurja juttu. Toivotaan että orivarsat selviävät taudista mahdollisimman vähällä. Sinänsä pääntautiesiintymä ei ole tällä alueella mikään ihme. Parin alueella toimivan hevosia hoitavan eläinlääkärin mukaan vuoden sisällä on useita pääntautitapauksia tavattu ainakin Porin ja Vammalan seuduilla.

Ei kommentteja: