maanantai 14. heinäkuuta 2008

Pääntautia hoitamassa orilaitumella

Tänään jo kaikkien orivarsojen leuan alta löytyi paiseita, toisilta yksi ja toisilta useampia. Parilla varsalla on myös taudinkuvaan kuuluvaa voimakasta ja paksua sierainvuotoa sekä lämpöä. Kaikki varsat kuitenkin söivät, joten välitöntä hätää ei ole yhdelläkään.

Eläinlääkäri määräsi kuumeisille varsoille tulehduskipulääkettä. Antibioottia ei vielä otettu käyttöön, sillä se saattaa pitkittää tautia. Antibioottikuuri aloitetaan vasta, jos sairaimpien varsojen tila pahenee ja alkaa esiintyä syömättömyyttä.

Pääasia nyt on, että tautia ei päästetä leviämään. Kaikkien orivarsojen omistajia on tiedotettu pääntaudista, jotta omistajat eivät tietämättään levittäisi sairautta kotona oleviin hevosiinsa. Myös hoitavalle eläinlääkärille on kaikki valtuudet tiedottaa tautiesiintymästä edelleen.

Laitumen ylläpitäjä seuraa päivittäin varsojen tilaa: syömistä ja juomista. Me, mieheni Villen kanssa, käymme lääkitsemässä ja seuraamme paiseiden kehittymistä myös päivittäin. Pesemme kaikki vaatteet jokaisen käyntikerran jälkeen sekä desinfioimme kädet ja jalkineet. Emme mekään todellakaan pääntautia omaan talliimme halua tuliaisena viedä.

Ei kommentteja: