lauantai 17. toukokuuta 2008

Kasvattajapäivien lähestyessä

Kasvattajapäiviin on tänään tasan viikko aikaa. Omista kasvateista vain Reiska (i: Riant, e: Noblesse) osallistuu tänä vuonna ko. päiville. Siiri (i: Fair Play, e: Noblesse) asuu Joensuussa eikä pitkän matkan vuoksi matkusta Ypäjälle, samoin Neblina (i: Master, e: Noblesse) osallistuu ilmeisesti lähimpään näyttelyyn vasta syksyllä Korpilahdella.

Reiska valmistautuu vuoden kovimpaan kauneusmittelöön alppimajaharjoittelulla, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että se viettää yöt ulkona toisen orivarsani Tompan (i: Durando, e: Primera Dama) kanssa. Tämä korkeanpaikan leiritys oli pakon sanelema toimenpide, sillä pollet eivät olisi enää muuten mahtuneet talliin. Niin että jos menestystä tulee, happipitoinen ja raikas (lue pakkanen ja lumisade) sää ovat tehneet viimeisen silauksen kestävälle näyttelykunnolle.

Kuskaan myös yhden tallissamme olevan tamman näytille, joten molempina näyttelypäivinä on jotakin jännitettävää. Minun roolini on pelkkä varsojen puunaaminen juhlakuntoon, sillä mieheni Ville esittää varsat, mikä on erinomainen asia. Minun suomalais-ugrilaisella ruumiinrakenteellani ei lujaa juosta ja kyllä se niin vain on, että hevosen esittäminen maasta käsin on sekä tekniikka- että fysiikkalaji.

Liian usein sitä näkee huonosti esitettyjä varsoja: esittäjä ei jaksa juosta tarpeeksi kovaa, esittäjällä ei ole tarpeeksi voimaa tai auktoriteettiä pitää kiinni villiintyvästä varsasta tai esittäjällä ei ole uskallusta juosta tarpeeksi kovaa, sillä varsa karkaa laukalle eikä esittäjän voimat riitä palauttamaan sitä raville. Pelko voimakasta varsaa kohtaan johtaa usein myös kovaan suusta riuhtomiseen, mikä saa varsan ymmälleen: ensin sitä on käsketty eteen, ja kun se lähtee eteen, riuhdotaankin suusta takaisin. Seuraavaksi varsa onkin sitten takajaloillaan, kun ylöspäin on ainoa suunta johon pääsee.

Usein riittäisi se, että ohjaksissa on riittävän voimakas, rauhallinen ja pitkäjalkainen (lue mies) henkilö. Suurin osa varsoista kyllä huomaa, kun taluttaja jaksaa pitää vastaan vaikka se tekisi millaisia loikkia. Pulassa olisin siis minäkin, jos joutuisin varsani itse esittämään.

Ei kommentteja: