keskiviikko 2. huhtikuuta 2008

Opastusta kengityksen saloihin

Kukapa meistä tätiratsastajista ei olisi joskus tuskaillut hevosensa kengityksen kanssa? Hyvän kengittäjän löytäminen voi olla vaikeaa. Hyvät kun ovat ylityöllistettyjä eivätkä helposti ota uusia asiakkaita. Mielestäni hyvän kengittäjän tunnistaa myös siitä, että hän on kiinnostunut kengitettävän hevosen tavasta liikkua. Hän haluaa nähdä hevosen liikkeessä tai ainakin kyselee asiasta ratsastajalta.

Yli kaksikymmentä vuotta hevostelleena immeisenä olen nähnyt kengityksiä ja kengitettyjä kavioita aika paljon. Ainoatakaan kengitystä en ole koskaan tehnyt, mutta uskallan silti väittää, että kengityksen ja sen tuloksen perusteella pystyn arvioimaan hyvinkin kengityksen laatua. Moni voi tietenkin tämän kysenalaistaa hyvin perustein, sillä uskottavuuttani murentaa se tosi asia, että hoidan omia kynsiäni puremalla liian pitkäksi kasvaneet osat poikki.

Mytta kaikennäköisiä nikkaroijia olen kyllä nähnyt. Seuraavassa voi tutustua muutamaan vuosien mittaan eteeni tulleeseen kengitystapaan:

Leningrad cowboys -kengitys
Kavio muistuttaa muodoltaan uimaräpylää. Kasvusuunta on selkeästi maata pitkin. Aivan kavion kärki näyttää siltä, että se nousisi hieman ylöspäin kuten Mato Valtosen kengät. Selkeästi ravurikengittäjien suosiossa, ilmeisesti nopea vaihtoehto.

Kannat kaakkoon -kengitys
Kaviosta vuollaan kanta lähes kokonaan pois. Kengittäjä mutisee jotakin oikeasta kulmauksesta ja luovuttaa vasta, kun kannasta tihkuu veri.

Kyllä lähtee 1 -kengitys
Tunnettu myös nimellä lumikenkä. Kavioon naulataan suuri kenkä, joka kiertää puolensentin kehänä kavion ympärillä. Kengitys on erinomainen hankikannolla, Kengittäjän vakiovarusteisiin kuuluu metallinpaljastin, ja kahvipannukin kannattaa pitää kuumana kengittäjän viikoittaisia vierailuja varten.

Kyllä lähtee 2 -kengitys
Ykköstyypin kengitykseen lisätään kahden sentin kotkaukset, jotka pitävät huolen siitä, että kun kenkä lähtee, lähtee myös kavio. Kengittäjä käy viikoittain mutta vuolemiseen ei kulu aikaa.

Kestää koko kesän -kengitys
Kavio vuollaan mahdollisimman lyhyeksi ja kenkä nuijitaan tiivisti paikalleen mahdollisimman pienen kengän kera. Kengittäjän voi tilata puolen vuoden välein. Halpa (säästyvä raha kannattaa varata tuleviin nivelten piikityksiin)

Sporttistennari -kengitys
Yleisnimitys kaikille Ameriikasta tai päiväntasaajalta tulleille uusille ja kumouksellisille kengitystavoille. Kukaan ei ole koskaan aikaisemmin kuullut eikä nähnyt sellaisia kenkiä mutta on osoitettu tieteellisesti, että ne jalattomankin hevosen liikkumaan (tutkimus suoritettu Angolan seeproilla). Hevonen liihottelee punaisilla tai sinisillä stennareillaan kuin vieterit jalassa. Yleensä uniikkikengitys, sillä seuraavalla kengityskerralla samanlaisia ei enää kengittäjällä ole, koska valmistus on lopetettu. Takuu kallis.

1 kommentti:

Anu kirjoitti...

Repesin xD!!!