tiistai 22. huhtikuuta 2008

Kyvyt esiin Huittisissa, Part II

Kyvyt esiin -tilaisuus Huittisissa oli jälleen hyvin organisoitu, sujuva kokonaisuus. Samoin kuin ensimmäisessä tilaisuudessa Carl-Harry Frey hoiti hommansa ammattitaitoisesti, ja Oripäivät-takkikin oli edelleen mukana menossa.

Samaa ei voi sanoa askellajien arvioinneista. Askellajituomari Päivi Kokon puolustukseksi on toki sanottava, että hän oli hälytetty sairastuneen Kiki Nybergin tilalle. Mutta voi näistä tuomarointikutsuista kieltäytyäkin, etenkin jos on tottunut katselemaan kouluratsukkoja (paino sanalla ratsukko) kouluaitojen sisäpuolella.

Huittisissa nähtiin sekä hyvin että huonosti liikkuvia varsoja. Numerot vaihtelivat kuitenkin 6−7, mikä saa todella ajattelemaan, että tuomari kokemattomuuttaan turvautui koulutuomareiden usein suosimaan turvakutoseen.

Kommentit olivat vähintäänkin yhtä arveluttavia koukistuvine takajalkoineen, puhtaine käynteineen (empä ole vielä varsan nähnyt passia talutettuna esittävän) ja arvio maasta käsin esitetyn hevosen kokoamiskyvystä pistää kyllä tyhmemmänkin mietteliääksi. Laukan arviointi oli mielestäni se käsittämättömin juttu. Jos tuomari näkee hevosen ottavan yhden kunnollisen laukka-askeleen esteiden välissä, ei laukasta voi antaa arviota lainkaan. Eilen Boessa varsat olivatkin esittäneet askellajit irrallaan, mikä tosin johti arviointisession venymiseen puolilleöin.

No ei kokemattomuudelle mitään voi. Mutta toivoisin silti, että Ratsujalostusliitto ei anna hevosille kyvyt esiin -finaalipaikkaa vain annettujen numeroiden perusteella. Eri paikoissa on ollut eri tuomarit. Eri tuomarien pisteitä ei voi millään suhteuttaa toisiinsa, jos kerran jo tilaisuuden järjestelyissä esiintyy edellä mainitun kaltaisia suuria poikkeamia. Ei ainakaan tämänpäiväisen perusteella.

Huomenna laitan tänne Reiskan saamat arviot. Nyt menen nukkumaan ja toipumaan Durandon järjestämästä rodeosta ja sen jälkeisestä ilmalennosta. Sessio käsitti 40 metriä pitkän rodeohyppelön, jonka jälkeen ratsastaja lensi hevosen lautasille ja pomppi siellä kuin trampoliinillä pukkien tahdissa, kunnes polle nakkasi viimein kaaressa kanveesiin. Jep jep, nuorten hevosten kanssa touhuaminen on tädille sopiva harrastus...

Ei kommentteja: