lauantai 18. huhtikuuta 2009

Astutuskauden alkajaisiksi

Kyselin tuossa menneellä viikolla: ”Aiotko astuttaa tammasi?” Kaksitoista lukijaani vastasi. Hieman yllättäen eniten kannatusta sai tuo siirto-orilla astuttaminen. Minä kun luulin, että siirto-orien käyttö olisi tänä vuonna vähäistä. Toisaalta tämä täällä nyt on hyvin pieni otos. Ilmeisesti juttujani lukee muutama kasvattajaihminen, joka panostaa hommaan tosissaan.

Niin tai näin, on mielenkiintoista seurata, miten tämän vuoden astutustilastot kehittyvät. Itselläni kun on sellainen kutina, että nyt tullaan alas että rapsahtaa. Talouden romahdus on ollut niin hurjaa, että kestää pitkään, ennen kuin tästä noustaan ja ihmiset uskaltavat taas panostaa esim. hevosiin.

Hevostallinetin hevoskasvatus -foorumia seuraamallakin pääsee tähän tulokseen: eri oreista ei kysellä ja keskustella niin paljon kuin menneinä vuosina. Luultavasti suurimman tiputuksen tekevät ns. harrastelijakasvattajat, jotka tekevät siitä omasta tammasta sen yhden varsan. Harrastelijakasvattajat kyselevät asioita foorumin kautta, kun taas ammattimaisesti kasvattavat osaavat hakea tietonsa itse tai eivät tarvitse olemassa olevalle tiedolle vahvistusta.

Taantuma näkyy hieman myös orien kotimaisessa markkinoinnissa: siinä missä yksi luottaa hintojen tiputtamiseen, toinen ns. uuteen mediaan, markkinointiin nettiyhteisöjen kautta.

Hintojen tarkistaminen tällaisessa tilanteessa on enemmän kuin järkevää. Hinta nousee monelle ykköstekijäksi, kun punnitaan riskejä ja sitä millaiseen panostukseen tässä tilanteessa ollaan valmiita.

Vaikka uskon vakaasti markkinointiin sosiaalisessa mediassa, ei siihenkään kannata ihan suunnittelematta ryhtyä. Erästä oria markkinoidaan tietoisesti tai tiedostamatta internetin keskustelufoorumeilla. Toiminta ei näytä kovin hyvältä eikä ammattimaiselta.

Oman orin tuputtaminen jos jonkinlaisissa yhteyksissä saa todennäköisesti aikaan päinvastaisen vaikutuksen kuin orin omistaja on toivonut. Ei oman orin kritiikittömällä ylistämisellä mitään voita. Jokainen tietää, että täydellistä ei olekaan. Vikoja löytyy jokaisesta.

Se on selvä, että tällaisilla anonyymin ajatusten vaihdon sallivilla palstoilla esiintymällä saa sontaa aina niskaansa. On siis varsin järjetöntä lähteä markkinoimaan näiden foorumien kautta, koska niitä provosoijia ja loanheittäjiä löytyy aina. Eikä siihen loanheittoon ainakaan kannata vastata.

Mutta jokainen tyylillään. Voi olla, että minä olen täysin väärässä, ja ensi kaudella kaikki oriin pitäjät tekevät näin, koska kauppa käy.

Ei kommentteja: