torstai 19. maaliskuuta 2009

The Day after

Aikamoista hulinaa ollut nämä kaksi viimeistä päivää. Vasta nyt tuli sellainen hetki, että ehti avata koneen. Palasin juuri Durandon kanssa Teivosta klinikalta enkä oikein osaa sanoa, mitä tästäkään visiitistä arvelisin. Uusia piikitettäviä paikkoja ainakin löytyi, mutta eipä tuo ruuna nyt sitten suostunut olemaan siellä Teivossa edes epäpuhdas. Ehkä se esiintyi olympiavoittaja Toni Niemiselle, joka sattui myös olemaan hevosineen klinikan tarpeessa.

Mutta mennäänpä nyt vielä siihen eiliseen oripäivä-happeninkiin, ja kerrataan päivän jälkeisiä tuntoja. Ehkäpä tätiratsastajan fiilikset välittyvät parhaiten seuraavasta haastattelusta:

Mitkä ovat nyt päällimmäiset tunnelmat, kun Reiska lähetettiin ensimmäisen päivän jälkeen kotiin, koska se sai rakenteesta vaivaiset 36 ponkoa?
-Eipä tässä korkealta pudonnut, kun odotuksetkaan eivät olleet korkealla. En ole missään vaiheessa ajatellut, että Reiska olisi ollut jalostusoriainesta. Lähdin leikkiin mukaan ihan sillä mielellä, että onnistuminen toisi Reiskan emälle hieman lisää meriittiä. Toisin nyt kuitenkin kävi.

-Rakennearvostelun jälkeen ajattelin jo, että nyt alkaa kotiinlähtö häämöttää. Tuomarit olivat kommenteissaan löytäneet orista monta vikaa lisää sitten viime kevään. Sen tästä hevosenkasvatuksesta on oppinut, että rakennevirheet lisääntyvät iän myötä yleensä aina, ainakin oreilla. Tästä maasta löytyy paljon ykkösen maitovarsoja, joiden pisteet ropisevat alaspäin vuosivuodelta. Olen tullut tosiaan siihen loppu tulokseen, että ne rakenneviat tulevat vasta myöhemmällä iällä, ne ikään kuin ilmestyvät jostain ja odottavat päästäkseen esiin myöhemmällä iällä. Sen tahtoisin…

Hetkinen. Nyt kyllä menee jo ihan asian viereen. Mennäänpä seuraavaan kysymykseen. Miten kommentoisit Reiskan irtohypytyskoetta?
-Aikalailla meni niin kuin arvioinkin. Reiska on emänsä poika, herkkä ja varovainen. Kun jalka kolahtaa esteeseen, se tulee epävarmaksi eikä halua hypätä. Ori kävi myös aika kierroksilla mutta sekään ei tullut yllätyksenä. Kyllä sieltä sentään yksi hienokin hyppy tuli, mutta ei se tainnut kokonaisuutta pelastaa.

Entäpä mitä nyt seuraavaksi? Miltä Reiskan tulevaisuus näyttää?
-Reiska ruunataan alkuperäisten suunnitelmien mukaan ASAP. Toivottavasti jo ensi viikolla. Mitä sen tulevaisuuteen tuleen: uskon, että Reiskasta tulee hyvä kouluhevonen. Ensin se saa kuitenkin hyppäillä pari vuotta Tepan kanssa. Seuraava suuri koitos Reiskan elämässä varmaan on laatuarvostelu, mutta sinne on vielä matkaa kilometri jos toinenkin.

Haluaisitko sanoa vielä jotakin? Välittää kenties terveisiä?
-Eipä tässä oikein mitään lisättävää ole. Terveisiä ja tsemppiä vaan kaikille oripäivillä vielä mukana oleville oreille ja niiden taustajoukoille. Huomenna taas nähdään, kun tuon Reiskan siskon kouluhevosten kutsukisaan.

Ei kommentteja: