lauantai 21. maaliskuuta 2009

Ajatuksia oripäivien tuloksista

Vuoden 2009 oripäiviä olivat anniltaan varsin vaatimattomat. Oreja oli vähän ja vähän oli siten nähtävääkin. Näin oli varmasti lisäkseni ajatellut moni muukin, sillä yleisöä oli paikalla varsin vähän viime vuosiin nähden. Lama oli tehnyt tehtävänsä tuontioreissa ja ratsastuskoe kolmivuotiaiden esitarkastuksessa.

Lamasta huolimatta Anne Niemi oli päättänyt ottaa taloudellisen riskin tuomalla For Enjoy Askin Suomeen astumaan. Tämä orihan hyväksyttiin vain muutama viikko sitten Tanskan oripäivillä hyvillä pisteillä, joten mistään aivan pienestä satsauksesta tuskin on kyse. Toivottavasti tämä laadukas esteori saa paljon tammoja tänä vuonna Suomessa.

Eniten oripäivien antia latisti Fiance Noirin keskeyttäminen suorituskyvyn kokeessa, sillä ori oli mielestäni laadukkain Suomessa astuva viime kaudella ja olisi ollut myös sitä tänä vuonna, jos olisi luvan saanut. Tämä ori ansaitsisi todella toisen mahdollisuuden.

Fiance Noir hyväksyttiin viime vuonna Hannover-kantakirjan esitarkastuksessa. Ja siitä tulikin mieleeni, voisiko tässä olla mahdollisuus saada FN:n tämän kauden jälkeläiset kantakirjatuksi hannovereiksi. Toivottavasti ainakin Suomen Hannover-yhdistys ottaa asiakseen selvittää sen. Enkä kyllä epäilekään, etteivät he yhdistyksessä toimeen tarttuisi. Tuntuvat olevan tässä yhdistyksessä varsin aikaansaavaa ja toimeliasta sakkia.

Mielenkiinnolla jään myös odottamaan, että osallistuuko Fiance Noir vielä ensi vuonna FWB:n suorituskyvyn kokeeseen vai viedäänkö se johonkin muualle kouluhevosystävällisempään suorituskyvyn kokeeseen. Nykyisen kaltaisen kokeen läpäiseminen edellyttää kouluhevoselta hyvää hyppäämistä. FN oli jo tänä vuonna estekokeessa kapasiteettinsa äärirajoilla.

Ihan näin vain kuriositeettina: Tanskassa kouluhevoset eivät hyppää enää lainkaan, eikä estehevosilta arvioida käyntiä ja ravia. Mutta suomalainen oritesti erottaakin jyvät akanoista ja kouluhevoset jalostuksesta.

Ei kommentteja: