sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Voihan tilasto!

Eipä olekaan tullut kommentoitua Hevosurheilun artikkeleita vähään aikaan. Tätiratsastaja on tullut ilmeisesti vähän laiskaksi kirjoittelemaan. Oikeasti kuitenkin tuolla siviilipuolella on ollut niin paljon kirjoiteltavaa, että nämä harrastukset joutuvat väistymään.

Nyt HU:ssa oli perjantaina kuitenkin sellainen juttu, johon on pakko laittaa muutama kommentti. Artikkeli Königin’s Sohn ja Rotschild J edelleen ratsuoriiden kermaa sai jopa matemaattisesti täysin lahjattoman humanistin niskavillat nousemaan kattoa kohti. Margit Tikclen kirjoittaa Terttu Peltonen tekemästä tutkimuksesta Suomessa vaikuttaneiden ratsuoriiden jälkeläisistä.

Olen siis paljasjalkainen humanisti enkä paljon voi tilastoista ymmärtää, mutta sen ymmärrän että tässä tutkimuksessa on liian monta kohtaa pielessä: vuosiotokset (joita siis kolme 2002, 2005 ja 2008) eivät voi Suomen oloissa olla satunnaisia. Jälkeläisten määrä on kaikilla hevosilla täällä niin pieni, että tilastollista merkitsevyyttä ei synny. Pitäisi ottaa sanotaan nyt ainakin kymmenen vuotta, mieluiten kaikki tähän mennessä kilpailleet oriiden jälkeläiset.

Tutkimuksen pahin moka on se, että se ei ota huomioon jälkeläisten määriä. Rotschild J ja Konigin’s Sohn ovat saaneet varmasti eniten tammoja koko Suomen ratsukasvatushistorian ajan johtuen osittain siitä, että astuivat pitkään ja hartaasti :). Sellaisilla astutusmäärillä tulee jo pakostikin jokunen onnistunut yksilö. Tilasto pitäisikin suhteuttaa niin, että se huomio astutusmäärien vaikutuksen lopputulokseen.

Lisäksi esimerkiksi Masterin siirtovarsat lasketaan mukaan tilastoon. Yhtään Suomessa alkunsa saanutta Masterilaista ei näissä tilastoissa edes voi olla. Niin että jos näitä tilastoja tehdään, ne pitäisi tehdä edes jotenkin ajatuksella.

Mitä siis täti tahtoo sanoa, älä aina usko mitä lehdessä lukee. Mielenkiinnolla odotan, että joku tekisi oikeasti relevantin tilaston Suomessa astuneiden oriiden vaikutuksista. Siihen tarvitaan kuitenkin näkemyksen lisäksi tilastollista osaamista ja avuksi muita ohjelmia kuin Microsoft Office -pakettia. Edes päivitetty versio 2007 ei riitä.

Ei kommentteja: