sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Onko sinulla JYSU?

Minulla oli kunnia toimia eilen autonkuljettaja-valmentajana KK-tallin aluekoulukilpailuissa. Kyydissäni olivat Caritan suomipolle Virrukka ja kasvattini Pirkko. Kisat sujuivat molemmilta hienosti: Carita voitti seuraluokan ja Pirkko sai omassa luokassaan sen viimeisen jaossa olleen rusetin.

Tepa ratsasti Pirkolla erittäin järkevästi ja huolellisesti; tamma kun tilttasi verryttelyssä liian lähelle tulleiden hevosten vuoksi eikä meinannut rauhoittua millään. Tepan pitkä kokemus kuumista hevosista auttoi Tepaa tekemään hyvän radan.

Pirkko ei ollut todellakaan ainoa hevonen, joka kärsi maneesiveryttelyssä ahtaanpaikan kammosta; muutama nuori hevonen sinkoili sinne tänne väistäessään hyökkäysvaunun lailla vyöryviä jyrä-suomenhevosia. Yksi ratsastaja päätti jättää koko verryttelyn väliin, kun hevonen ei kestänyt liian lähelle ja lujaa tulevia hevosia.

Onko ns. jyrä-suomenhevosten ja niiden kaltaisten hevosten ratsastajien oikeasti liian vaikea ymmärtää sitä, että on kohteliasta ja kaikkien kannalta turvallisinta pitää se kahden metrin hajurako toisiin hevosiin?

Lukuisten alukilpailujen verryttelyn perusteella vastaus on näyttää olevan KYLLÄ on. Siksi ehdotankin, että jyrä-suomenhevosille (JYSU) ja kaikille niiden kaltaisille hevosille perustetaan omat verryttelyryhmät. Silloin JYSUT voivat kaikessa rauhassa törmäillä toisiinsa aiheuttamatta muille vaaratilanteita.

Kilpailuihin ilmoittautumisen yhteydessä KIPAssa täytettäisiin lomake, jossa selvitetään, onko kyseessä JYSU.

JYSU-lomake:

Vastaa seuraaviin väittämiin kyllä tai ei.

1. Jos hevosesi ryntää (tapahtuu usein) ja päätät pysäyttää sen seinään (tapahtuu vielä useammin), tilanne on seuraavan kaltainen: Hevonen tömähtää päin seinään. Törmättyään se pudistaa kerran päätään ja jatkaa menoaan samalla riemulla.

2. Laukatessasi/ravatessasi hevosellasi kuulostaa se siltä kuin lauma norsuja olisi tulossa juosten jostain.

3. Saat vaivoin venytettyä extra full -kokoiset jännesuojat hevosesi jalkojen ympäri.

4. Et löydä sopivan kokoisia päävehkeitä koskaan ratsutarvikeliikkeestä.

5. Muut kentällä olevat ratsastajat antavat sinulle ja hevosellesi kernaasti oman tilan. Et voi tajuta, miksi kaikki muut aina lähtevät maneesista, kun sinä saavut ratsuinesi paikalle.


6. Kilpailuverryttelyissä sinulla ja ratsullasi on aina tilaa. Jostain syystä juuri sinun hevosesi edessä on aina hevosen mentävä aukko.

Jos vastasit yhteen tai useampaan väittämään kyllä, sinulla on JYSU-hevonen ja olet oikeutettu omaan verryttelyryhmään.

5 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Oi hitto! Tämä oli hauska. Ja niin totta :) Ja ei, en omista JYSU-hevosta, enkä mitään SU-hevosta. Toivottavasti ymmärrän myös jatkossa (eli kun vanhuuden höperyys koittaa) pitäytyä puoliverihevosissa...

Hanna kirjoitti...

Voi, ihmiset eivät ymmärrä JYSUjen huutoa. Nehän yrittävät kaikin keinoin sanoa, että SU ei tarvitse kovaa kättä ja teräviä kyynärpäivä vaan ehdottoman oikeudenmukaista käyttäytymistä.

Itselläni oli JYSU, mutta Leena Kurikan opastuksella ymmärsin, että SU vaatii ehdotonta oikeudenmukaisuutta. SU ei ymmärrä (eikä hyväksy) jos I ei välitä opetella hevosen kieltä. SU on kuin SU-I (suomalainen ihminen): jos sitä ahdistetaan ja kohdellaan kaltoin, se ryhtyy lopulta jopa väkivaltaiseksi.

Marika PP kirjoitti...

Hanna taisi tavoittaa hyvin tuon tekstini todellisen sanoman: JYSUT ovat usein ihmisillä, jotka ovat ronskeja: ratsastavat välittämättä muista periaatteella vahvemman/suuremman oikeudella. Usein tähän vielä yhdistyy se kova käsijarru ja muutenkin näkyvät otteet.

JYSUt usein vielä ovat niin kilttejä että toteuttavat nämä ratsastajiensa kummalliset tavat ratsastaa esim. muita päin.

Kivaa kun täällä käy joku :)

Jaana kirjoitti...

Hih hih hiiii.. että taas rrepesin! (ja vielä töissä... noloa..) :D!!!

Mari kirjoitti...

Nii-in. Yleensä sen JYSU:n ominaisuudet ovat jo hioutuneet "kukkaansa" niinä kultaisina aikoina kun joku setä (tai miksei tätikin) sitä viritteli vauhteihin markan tai euron kuvat silmissään... Siis nimenomaan ne JY-ominaisuudet. Ja jokainenhan tietää että hevoset oppivat helposti, jopa kerrasta, mutta huonojen tapojen ja tottumusten kitkeminen pois on jo työn takana.