Ratsujalostusliiton toimintaa kohtaan on esitetty paljon erilaista kritiikkiä. Milloin se kohdistuu yhdistyksen päätöksiin, toimijoihin, toimintaan, toimijoiden valitsemiseen, tapahtumien järjestelyihin jne.
Jos joku on varma, niin se on aivan varma (lainaus eräältä maailmankuululta filosofilta), että kaikkia ei voi koskaan miellyttää. Silti kritiikillä on aina sijansa kehitysprosessissa; jos lunta tulee tupaan joka talvi, on syytä miettiä, pitäisikö rakentaa kokonaan uusi katto. Se että RJL:n toimintaan ei osallistuta ei välttämättä kerro sitä, että vapaaehtoistoiminta ei kiinnosta. Se voi myös kertoa jäsenien turhautumisesta yhdistyksen toimintaa ja toimintatapoja kohtaan.
Kritiikin ja epäkohtien osoittamisen sijaan tätiratsastaja ajatteli esittää muutaman ajatuksen siitä, miten RJL:n toimintaa voitaisiin kehittää, niin että ihmiset olisivat valmiita myös osallistumaan itse yhdistyksen toimintaan. Se on selvää, että pelkillä jäsenmaksuilla ei pitkälle pääse. Tarvitaan aktiivisia toimijoita.
Alueellisten alayhdistysten perustaminen saattaisi aktivoida kasvattajia sekä edistää toimintaa eri puolilla Suomea. Alayhdistykset voisivat järjestää ja organisoida alueellisia Kyvyt esiin -tilaisuuksia ja muita erityisesti fwb-hevosille tarkoitettuja luokkia tms.
Jäsenien aktivoiminen esim. hallituksen jäsenvaaliin onnistuu nykyisen tietotekniikan avustuksella helposti. Pian äänestämme eduskuntavaaleissakin netissä, joten eiköhän muutaman sadan jäsenen yhdistys tähän pysty. Mielipidetiedustelujen tekeminen verkon välityksellä voisi myös tuoda sellaista tuntua, että yksittäisellä kasvattajallakin on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Ylipäätään vuoropuohelu kasvattajien ja RJL:n välillä on tehtävä esteettömäksi, nopeaksi ja julkiseksi.
Jos katsotaan tarpeelliseksi, että hallituksessa on oriinpitäjiä, siihen kutsutaan kaikki oriinpitäjät. Tasapuolisuus on onnistumisen edellytys. Oriinpitäjät eivät saisi kuitenkaan olla antamassa lausuntoja jalostukseen tarjottavista oreista. Se pitäisi jättää kokonaan muille toimijoille.
RJL:n kokoukset pitäisi järjestää aina yleisissä tiloissa, jolloin osallistuminen kokouksiin on hallituksen ulkopuolisiltakin luontevaa. Kokouksista tiedottaminen on myös ensiarvoisen tärkeää. Aina pelkkä ilmoitus omalla nettisivulla ei ole riittävästi. Paljon parjattu ht-netti voisi olla tässä asiassa hyvä kaveri.
RJL:n pitäisi nyt oikeasti miettiä, miten hankkia uusia ja pitää kiinni niistä vanhoista jäsenistä. Uusia yhdistyksiä on perustettu ja perustetaan, jos RJL:n toimintaa ei koeta riittävän mielekkääksi. RJL on rakentanut toiminalleen hyvän perustan mutta mikään rakennelma ei kestä ilman ajoittain toistuvaa remonttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti